Navigatie overslaan
 
© Symbool 17 - Reïncarnatie, kringlopen en seizoenen

Symbool 17

Samenvatting van symbool nr. 17 - Reïncarnatie, kringlopen en seizoenen


Het symbool symboliseert het kringloopprincipe in zijn verschillende verschijningsvormen. Onder dit principe vallen de vier onderprincipes die we kennen als de seizoenen van het jaar. De winter is de periode van duisternis en koude waarin het leven of de natuur de minste ontplooiing vertoont. De lente komt met licht en warmte en laat al het leven in de natuur ontkiemen en groeien. In de zomer culmineren licht en warmte en bereikt het leven zijn hoogste ontplooiing. In de herfst nemen licht en warmte en daarmee de levensontplooiing af. Daarna keert de winter terug. Dezelfde vier seizoenprincipes kunnen we waarnemen in de kringloop van het etmaal, in de aardelevenkringloop en in de kosmische spiraalkringloop.

Belangrijke details in het symbool:


  • De ronde figuren helemaal bovenaan markeren van links naar rechts de winterzonnewende, de lente-evening, de zomerzonnewende, de herfstevening en weer de winterzonnewende.
  • In de horizontale vlakken boven en onder zijn de zes rijken van de spiraalkringloop met hun gebruikelijke kleuren aangegeven.
  • Het vlak met de schuine strepen geeft het gebied van de seizoenprincipes weer. Deze komen voor als jaarkringloop, etmaalkringloop, aardelevenkringloop en de kosmische spiraalkringloop.
  • Het vlak met de grijze strepen stelt de winter, de nacht, de kindheid en het laatste deel van het dierenrijk en het ware mensenrijk voor.
  • Het vlak met de groene strepen stelt de lente, de morgen, de jeugd en het wijsheidsrijk en de eerste helft van de goddelijke wereld voor.
  • Het vlak met de meerkleurige strepen stelt de zomer, de middag, de volwassenheid en de laatste helft van de goddelijke wereld en het zaligheidsrijk voor.
  • Het vlak met de rode strepen stelt de herfst, de avond, de ouderdom en het plantenrijk en de eerste helft van het dierenrijk voor.
  • De horizontale kegels in geel en groen staan voor de ontwikkeling van respectievelijk gevoel en intelligentie. Het geïntellectualiseerde gevoel vormt de absolute liefde, de grondtoon van het heelal.